wtorek, 6 marca 2018

Pasztet pieczony z mięsa rosołowego


Co zrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet.


Pasztet pieczony z mięsa rosołowego


Pasztet z resztek mięsa z rosołu





Składniki:


  • ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe)
  • 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:

Mięso oraz słoninę przepuszczamy przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie, lub miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy keksówki dokładnie ugniatając aby pasztet był zwarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. (góra-dół) ok. 1,5 godziny)

Polecam ;-) Pasztet jest naprawdę smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)