wtorek, 13 lutego 2018

Sznycle wieprzowe duszone z cebulką


Dzisiaj przepis na tradycyjne polskie danie - duszone sznycle z szynki wieprzowej. Mistrzynią w ich wykonaniu była moja Mama. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć ja jem je tylko z warzywami. Mięso w tej wersji jest bardzo miękkie, samo wręcz rozpada się po dotknięciu widelcem :-) 

Zapraszam


Sznycle z szynki wieprzowej duszone z cebulką


Bitki wieprzowe w sosie




Składniki:
  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej (lub gotowe sznycle dla leniwych :-)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • słodka papryka - 2 łyżeczki
  • cząber (ok.1/2 łyżeczki)
  • ew. mąka do obtoczenia - opcjonalnie (ja nie używam mąki)
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  • Mięso umyć i pokroić na plastry
  • Kotlety można delikatnie rozbić tłuczkiem, jeśli jednak pokroiliśmy mięso dość cienko nie jest to konieczne
  • Teraz można ewentualnie obtoczyć kotlety w mące 
  • Sznycle obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dosłownie chwilkę aby mięso zbielało
  • Obsmażone mięso przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w wiórka i dodajemy ją do mięsa

Bitki dusimy ok 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić czy już są gotowe widelcem - po wbiciu powinny łatwo się rozpadać. 

Podawać z dowolnymi warzywami, doskonale smakują z ogórkiem kiszonym lub kiszoną kapustą

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)