piątek, 16 lutego 2018

Sernik na zimno na orzechowym spodzie

Przygotowanie tego sernika jest po prostu banalne, najważniejsze jest jednak to, że nie zawiera cukru ani mąki. Idealny dla osób na diecie low-carb czy też bezglutenowej.

Zapraszam :-)


Sernik na zimno na orzechowym spodzie

sernik bez pieczenia low carb


Składniki (na małą tortownicę):

na masę serową:
  • 5 serków homogenizowanych, naturalnych (po 200 gram)
  • 2 łyżki żelatyny
  • erytrytol lub stewia do dosłodzenia
  • 1/2 łyżeczki wanilii
na spód orzechowy:
  • 50 gram masła
  • ok. 180 gram tartych orzechów (ja użyłam laskowych)
  • ew. erytrytol do smaku
na wierzch:
  • galaretka bezcukrowa
  • erytrytol lub stewia

Wykonanie:


  • W rondelku roztapiamy masło
  • Wsypujemy tarte orzechy i słodzidło, całość mieszamy łyżką na gęsto masę, którą następnie wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy spód w lodówce ok. 20 minut
  • Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia
  • W dużej misce miksujemy serki z erytrytolem i wanilią, dodajemy powoli tężejącą żelatynę
  • Przygotowaną masę serową wylewamy na spód orzechowy i wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia
  • Po stężeniu naszego sernika na wierzch wylewamy galaretkę


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)