poniedziałek, 5 lutego 2018

Brukselka z masłem



Wszyscy wiedzą że brukselka jest bardzo zdrowa. I zdecydowana większość jej nie lubi ze względu na złe wspomnienia z dzieciństwa. Rozgotowana, bez koloru, mdła. Ja od zawsze należałam do wyjątków. Nawet ta rozgotowana z zupy jarzynowej mi smakowała :-) 
Przepis na brukselkę z masłem, pyszną, jędrną i chrupiącą na pewno przypadnie Wam do gustu i zmieni nastawienie do brukselki :-)

Brukselka z masłem

Jak przygotować brukselkę


Składniki:


  • dowolna ilość brukselki - u mnie ok. 350 gram
  • masło do podsmażenia - ok. 2 łyżki
  • sól, pieprz,
  • ew. poł łyżeczki cukru 

Wykonanie:

  • Brukselki pozbawić zewnętrznych liści i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
  • Aby pozbawić brukselkę ewentualnej goryczki wstawić ją na ok. 2 godz. do lodówki (bądź zamrażalnika)
  • Zagotować wodę z solą i cukrem
  • Brukselkę włożyć do wrzątku i gotować ok 9-10 minut. Dłuższe gotowanie spowoduje że brukselka może stracić kolor i będzie mieć rozgotowaną, "ciapowatą" konsystencję.
  • Ugotowaną brukselkę odcedzić i zostawić chwilkę do ostygnięcia.
  • Większe kapustki można przekroić, będą się lepiej podsmażać
  • Masło rozpuścić na patelni, włożyć brukselkę i podsmażyć. 
  • Na koniec posolić i popieprzyć do smaku

Brukselkę z masłem można podawać jako samodzielne danie lub jako jarzynka do obiadu. Jest chrupiąca, jędrna i zielona. I bardzo smaczna. 

Polecam :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)