wtorek, 20 lutego 2018

Białkowe racuchy z jabłkami - low carb

Zmodyfikowana wersja tradycyjnych placków z jabłkami (które często przygotowuję dla moich dzieci). Placki bez zbóż, cukru za to z dużą ilością białka.


Białkowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • 2 starte jabłka (na tarce o dużych oczkach)

Wykonanie:

  • Jajka i mleczko miksujemy, dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz babkę 
  • Do masy dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy łyżką
  • Odstawiamy do zgęstnienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach.
  • Ważne: Placuszki smażymy na małym ogniu, nie spieszymy się. Przewracamy delikatnie, najlepiej drewnianą łopatką gdy góra będzie prawie sucha. Istotne jest również żeby nie robić za dużych placków. Najlepiej nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką stołową.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)