środa, 8 listopada 2017

Smażona wątróbka cielęca z białym winem


Zapraszam na szybki i przepyszny przepis na smażoną wątróbkę cielęcą z z dodatkiem białego wytrawnego wina. Pychotka :-)

Smażona wątróbka cielęca z białym winem

Wątróbka cielęca z cebulką

Składniki:

  • 200 gram wątróbki cielęcej
  • 2 sporej wielkości cebule
  • 25 gram masła
  • kilka ziarenek kolendry (w całości)
  • natka pietruszki (ok. 1/4 pęczka) 
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia cebuli

Wykonanie:

  • Cebulę siekamy w półplasterki i szklimy na patelni z olejem.
  • Dodajemy masło, kolendrę, natkę pietruszki i dolewamy białe wino. Całość dusimy ok, 5 minut (aż cebulka będzie całkiem miękka).

  • Na drugiej patelni podsmażamy wątróbkę - ok 1,5 minuty z każdej strony. Teraz można wątróbkę posolić i popieprzyć :-) 

  • Przekładamy usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulką i dusimy całość pod przykryciem ok. 2 minut 

  • Gotową wątróbkę podajemy z kiszoną kapustą :-)



Zachęcam do wypróbowania przepisu. Wątróbka jest mięciutka, a dzięki kolendrze i białemu winu smakuje wyśmienicie :-)


Sposób na wątróbkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)