środa, 29 listopada 2017

Low-Carb Tiramisu

Kolejny przepis na uwielbiane przez wielu tiramisu. Wersja przystosowana do diety low carb. Biszkopt na bazie mąki migdałowej i krem z mascarpone. Niebo w gębie :-) Bez cukru i zbóż. Macie ochotę?


Low-Carb Tiramisu

Keto tiramisu


Składniki na biszkopt:

(na małą blaszkę lub tortownicę):
  • 6 jajek
  • 5 łyżek drobnej mąki migdałowej
  • łyżka kakao
  • 5 płaskich łyżek erytrytolu
  • łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia
Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-)

Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego przepisu


Składniki na krem:

  • 500 gram serka mascarpone
  • 2 opakowania po 200 gram śmietanki 36%
  • erytrytol do dosłodzenia (najlepiej zmielony)

Dodatkowo: 
  • mocna kawa do nasączenia biszkoptów
  • kakao do posypania

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  • Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol.
  • Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka.
  • Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao

    Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut.

Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części.

Wykonanie kremu z mascarpone:

Wszystkie składniki zmiksować delikatnie razem, nie ma potrzeby ubijania śmietanki wcześniej.


Przełożenie ciasta:

1. Biszkopt porządnie nasączony mocną kawą
2. Połowa kremu
3. Znowu nasączony biszkopt
4. Pozostała część kremu
6. Kakao



Ciasto jest naprawdę przepyszne, smakuje nawet tym którzy na diecie low-carb nie są więc polecam. Próbujcie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)