Chcesz schudnąć bez głodu lub po prostu zrobić coś dla swojego zdrowia?
Dieta niskowęglowodanowa to dobry wybór. Sama z powodzeniem stosuję ten sposób odżywiania od kilku lat i dzięki niemu jestem szczuplejsza, zdrowsza i pełna energii.
Low-Carb dla początkujących
![]() |
fot. Pixabay |
Możesz jeść tak aby być usatysfakcjonowanym i nie czuć głodu - nie masz potrzeby liczenia kalorii. Żadnych szczególnych produktów, żadnych tabletek czy środków odchudzających. Żadnych lekarstw. Tylko prawdziwe jedzenie.
Low carb odrzuca cukier i skrobię (np. makaron czy chleb). Zamiast tego jesz proteiny, tłuszcze i całą masę warzyw.
Low-carb po prostu działa, właściwie wie to każdy kto spróbował tej diety.
Poniżej kilka podstawowych wskazówek dla zamierzających spróbować tego sposobu odżywiania.
Co to jest dieta Low Carb?
Wszystko sprawadza się do tego aby jeść mniej (dużo mniej :-) węglowodanów a więcej tłuszczu. Białko zostaje na tym samym poziomie, więc nie jest to dieta wysokobiałkowa jak niektórzy błędnie sądzą. Dlatego tez ta dieta często nazywana jest LCHF (low carb, high fat)
Najważniejsze to zminimalizować udział cukru i skrobi. Węglowodany uzupełniasz warzywami, najlepiej zielonymi.
Podstawy Low Carb
- Jesz: mięso, ryby, jajka, warzywa, naturalne tłuszcze (np. masło)
- Unikasz: cukier, skrobia (chleb, makaron, ryż, strączkowe, ziemniaki), żywność przetworzona
- Jesz kiedy jesteś głodny
- Nie liczysz kalorii, nie ważysz jedzenia
- Zapominasz raz na zawsze o pseudo dietetycznej żywności niskotłuszczowej
Kiedy unikasz węglowodanów prostych stabilizuje się poziom cukru we krwi i spada poziom insuliny, hormonu odpowiedzialnego za odkładanie tłuszczu. To właśnie powoduje spalanie tłuszczu zapasowego.
Kto nie powinien stosować ścisłej diety low-carb?
Większość ludzi może bezpiecznie zacząć właściwie od razu. Ale istnieją sytuacje gdzie trzeba wcześniej organizm przygotować, zaadoptować a już na pewno skonsultować z lekarzem.
- cukrzyca insulinozależna
- nadciśnienie
- karmienie piersią
Jeśli nie jesteś w żadnej z tych grup to do dzieła :-)
Co można jeść na diecie low-carb.
- Mięso: Każdy rodzaj: Wołowina, wieprzowina, drób. Jedz tłuste mięsa, nie wykrawaj tłuszczu (o ile dasz radę - ja tłuste mięso muszę mielić). Jeśli masz dostęp to najlepsze jest mięso organiczne.
- Ryby i owoce morza: Tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki czy śledzie. Oczywiście bez panierki.
- Tłuszcze, tłuste sosy: Oliwa z oliwek, olej kokosowy, smalec. Używaj masła i tłustej śmietany, jedzenie będzie smaczniejsze a ty bardziej zadowolony.
- Warzywa (rosnące ponad ziemią :-): awokado, kalafior, brokuły, cukinia, brukselka, sałata, ogórek, szpinak, cebula, pomidory etc.
- jajka: wszystkie rodzaje, najlepiej eko.
- nabiał: zawsze pełnotłusty! jeśli śmietana to 36% i więcej, unikamy niskotłuszczowych i odtłuszczonych produktów
- orzechy: z umiarem ale dozwolone :-)
- Jagodowe: również z umiarem
Co pijemy:
- woda
- kawa: czarna lub z małą ilością śmietanki. Najlepiej bulletproof coffee.
- herbata
Na specjalne okazje:
Ty decydujesz :-) Utrata wagi może nieco zwolnić.
- Alkohol: wino wytrawne, whisky, brandy, wódka, koktajle bez cukru.
Czego unikamy na diecie low-carb
- cukier: Jest najgorszy. Drinki, cukierki, soki owocowe, napoje dla sportowców, ciastka, lody. Najlepiej unikaj również słodzików żeby odzwyczaić się od słodkiego smaku.
- Skrobia: chleb. ryż, makaron, ziemniaki, frytki i chipsy, musli itp.
- Rośliny strączkowe: są bardzo bogate w węglowodany
- Margaryna: i wszystkie imitacje masła
- Piwo: "Płynny chleb" pełen gwałtownie absorbowanych węglowodanów.
- owoce: rzadko, raz na jakiś czas i to z umiarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad :-)