sobota, 18 listopada 2017

Biszkopt bez glutenu i zbóż - migdałowo kokosowy

Kolejna wersja i kolejna udana. Biszkopt, który idealnie nadaje się do przekładania dowolnymi masami. Tym razem migdałowo-kokosowy z dodatkiem kakao.


Bezglutenowy biszkopt migdałowo kokosowy - niezawodny







Składniki:

(na małą blaszkę lub tortownicę):

  • 6 jajek
  • 4 łyżki drobnej mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 5 płaskich łyżek erytrytolu
  • łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia
Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-)

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 
  • Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol.
  • Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka.
  • Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę kokosową. Mieszamy bardzo delikatnie gdyż mąka kokosowa chłonie wilgoć i biszkopt może nam opaść. 
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut.

Ważne: Piekarnik nagrzewamy odpowiednio wcześniej żeby nie czekać z ciastem.



Tak przygotowany biszkopt możemy przekroić na pół i przełożyć dowolną masą np. śmietanową z tego przepisu.



Zachęcam do wypróbowania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)