poniedziałek, 16 października 2017

Spagetti squash czyli dynia makaronowa


Ten rodzaj dyni nie bez powodu nosi swą nazwę, może bowiem stanowić doskonały zamiennik makaronu we wszystkich makaronowych przepisach. Spaghetti z dyni świetnie komponuje się z wszelkimi sosami dodawanymi zwykle do makaronu.


Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić








Z pozoru zwykła dynia lecz po upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, podobne do makaronu. Makaronowy miąższ bardzo łatwo można oddzielić zwykłym widelcem. Dynia ta jest bardzo delikatna smaku, ma niewiele węglowodanów więc nadaje się świetnie dla osób stosujących dietę low carb.


Sposób przygotowania:

  • Dynię ostrym nożem przekroić na pół. To było dla mnie najtrudniejsze zadanie. Dynia ma dość twardą skórę i namęczyłam się nieźle zanim się udało. Albo mój nóż nie był wystarczająco ostry :-)
  • Usunąć pestki, najlepiej łyżką


  • Wnętrze posmarować oliwą (olejem) i oprószyć solą
  • Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut, do momentu aż będzie miękka. Najlepiej sprawdzić widelcem czy "makaron" już się oddzielił.

  • Gotowe !



Z jednej dyni wychodzi naprawdę dużo makaronu, nie sposób zjeść na raz. Dyniowe spaghetti można przechowywać w lodówce 2-3 dni, przed podaniem wystarczy podgrzać.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)