poniedziałek, 23 października 2017

Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb

Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce.  Zapraszam :-)


Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową



Keto placek z bitą śmietaną


Składniki:

na biszkopt migdałowo - makowy

(na małą blaszkę lub tortownicę):
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 czubata łyżka mielonego maku
  • 5 płaskich łyżek erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę z bitej śmietany:

  • 1/2 litra śmietany kremówki (36%)
  • 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko)
  • 2 łyżki erytrytolu

  • opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki

na polewę czekoladową:

  • olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek
  • 2 łyżki kakao
  • erytrytol do dosłodzenia (do smaku)


Wykonanie:

  • Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol.
  • Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka.
  • Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką.
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut.

Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy.

Masa śmietanowa:
  • galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku
  • ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na dolną część wykładamy masę śmietanową, na to owoce i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch dajemy polewę przygotowaną z roztopionego oleju kokosowego, kakao i erytrytolu.





Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)