wtorek, 31 października 2017

Low Carb Pizza

Ta pizza to mój absolutny faworyt. Przepis inspirowany Zuzką Light z moimi modyfikacjami. Pyszna :-) Zapraszam do wypróbowania. Smak, mimo że bez jakichkolwiek zbóż, zdecydowanie przypomina tradycyjną pizzę.

Low Carb Pizza


Pizza bezglutenowa

Składniki na spód:

  • 260 gram mąki migdałowej (może być zmieszana z tartymi migdałami)
  • 2 jajka
  • 250 gram startej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową)

Składniki na wierzch - do wyboru i według gustu:

U mnie to:
  • salami
  • cebula
  • czosnek
  • oregano
  • ser mozzarella
  • sos pomidorowy
  • sos czosnkowy do posmarowania gotowej pizzy
Oczywiście wybór składników należy do was :-)


Sposób wykonania (pizza na średnią blachę)

  • Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-)
  • Nasmaruj blachę - może być oliwa 
  • Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi 
  • Piecz ok 15 minut po czym wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika

podpieczone ciasto na pizzę low carb


  • rozsmaruj na cieście sos pomidorowy i rozłóż swoje ulubione dodatki




  • piecz całość w piekarniku kolejne 15 minut. 

Gotowe! Pyszne i szybkie w wykonaniu. 

Tak wygląda po wyjęciu z piekarnika

Gotowa pizza




Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pyszne, szybkie danie. Jedyna wada to ta, że szybka znika :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)