poniedziałek, 2 października 2017

Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb

Te ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-)


Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym


Bezglutenowe ciastka bez mąki


Składniki (na ok. 12 sztuk)

  • 160 g mąki migdałowej (można użyć mieszanki mąki migdałowej, tartych migdałów i tartych orzechów w dowolnych proporcjach - też wychodzą :-)
  • 4 kopiate łyżki masła orzechowego lub migdałowego (lub obu)
  • 5 łyżek erytrytolu (do smaku - z tą ilością wychodzą bardzo słodkie)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • wanilia (opcjonalnie)


Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni
  • w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki
  • dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką)
  • z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną. 

Bezglutenowe ciastka
Ciastka przed upieczeniem


  • Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Początkowo ciastka są miękkie w środku, w miarę stygnięcia twardnieją.

Po upieczeniu - widać że urosły :-)



Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)