piątek, 20 października 2017

Bezglutenowe gofry bez zbóż i cukru - low carb


Tym razem coś szybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie -  gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu.

Zapraszam


Gofry bez mąki i cukru


Gofry bezglutenowe



Składniki na 2 kwadratowe gofry:



  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki łupin babki plesznik 
  • 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 - 2 łyżeczki erytrytolu 

Wykonanie:


Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. 
Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego.
Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. 

Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-)

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)