wtorek, 12 września 2017

Kotleciki jajeczne z serem mozarella - bezglutenowe i low carb


Dieta low carb nie wymaga wyrzeczeń. Dzięki drobnym modyfikacjom można stworzyć dania, które może zajadać cała rodzina :-) Jako stała bywalczyni siłowni najczęściej zajadam jajka w każdej postaci. Ale ileż można jeść jajecznicę. Ostatnio postanowiłam zmodyfikować nieco ulubione danie moich dzieci - kotlety z jajek. Modyfikacja dotyczyła używanej do tej pory namoczonej bułki i bułki tartej do panierowania. Namoczona bułka fajnie sklejała masę jajeczną dzięki czemu kotlety nie rozsypywały się tak łatwo. Ale wiadomo - bułka = węglowodany.
Udało mi się uzyskać kotlety o stabilnej konsystencji, bez dodatku węglowodanów (no oprócz cebuli :-)

Danie może nie jest wyszukane lecz zapewniam - smakuje wszystkim bez wyjątku. :-)

Zapraszam

Kotlety z jajek z serem mozzarella





Kotlety z jajek na twardo





Składniki:


Kotlety jajeczne z serem



  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 100 gram sera tartej mozarelli
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko (do sklejenia masy)
  • łupina babki plesznik do opanierowania (zamiast bułki tartej)
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (dowolny - ja użyłam oleju kokosowego bezzapachowego)

Wykonanie:

Jajka i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotlety.



Formujemy małe kotleciki, panierujemy w łupinach babki plesznik.


Kotleciki jajeczne przed smażeniem





Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Odwracamy kotleciki ostrożnie, żeby się nie połamały.

Ser mozzarella świetnie nadaje się do sklejenia kotletów. Podczas smażenia topi się i skleja masę, dzięki czemu kotleciki nie są tak łamliwe. Polecam jednak formować dość małe kotlety, których nie rozpłaszczamy. Duże i płaskie mimo wszystko mogą nam się rozpadać.

Do opanierowania użyłam łupin babki plesznik. Łupiny mają znikomą ilość węglowodanów, praktycznie sam błonnik więc idealnie pasują do diety low carb.
Uwaga: nie st0sować zamiennie nasion babki plesznik - to nie to samo! 


Gotowe kotlety z jajek smakują świetnie na ciepło jak i na zimno :-)




Zapraszam do wypróbowania :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)