czwartek, 3 sierpnia 2017

Domowe, dietetyczne lody bananowe

Gorąco. Upał. Lody aż same się proszą żeby je zjeść. Jest to nie lada wyzwanie dla dbających o linię i unikających cukru. Domowe lody to idealny sposób na zdrowy deser. No i przede wszystkim unikamy chemii i wszystkich dziwnych dodatków, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu.


Zapraszam więc na nowy letni przepis.


Domowe lody bananowe 


Fit lody bez cukru




Składniki na 2 pół standardowego pudełka po lodach (np. Algidy czy inne):


  • 3 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 100 ml śmietanki kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) - ze śmietanką będą miały moim zdaniem bardziej kremową konsystencję.
  • dowolne owoce do ozdoby (i smaku :-)


Wykonanie:

  • Banany obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry - ok. 1 cm. i wkładamy do zamrażarki. Powinny w niej pozostać ok. 3 godzin. 
  • Zamrożone banany wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Masa jest naprawdę zadziwiająco kremowa.
  • Dodajemy śmietankę i jeszcze raz mieszamy blenderem do połączenia.

Konsystencja domowych lodów bananowych jest gładka


  • Całość przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.

Domowe lody bez cukru i glutenu

  • Po wyjęciu z zamrażarki przekładamy łyżką do pucharków i ozdabiamy wedle uznania. Gdyby za bardzo stwardniały wystarczy chwile odczekać, dość szybka konsystencja robi się mniej zwarta.



Zawsze warto mieć kilka zamrożonych bananów - wtedy odchodzi nam czas mrożenia i szybko można mieć pyszny deser.





Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)