środa, 5 lipca 2017

Pieczeń z mielonego mięsa - low carb, LCHF


Lubię kotlety mielone, takie domowe, mojej mamy. Ponieważ jednak od pewnego czasu unikam węglowodanów, stały się one dla mnie niedostępne ze względu na dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy". 
Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej czy namoczonej.


Pieczeń z mielonego mięsa LCHF


low carb, keto przepisy, keto mięso, LCHF przepisy
Dodaj napis





Składniki (na długą foremkę, keksówkę):


  • 1 kg mięsa mielonego - ja mielę samodzielnie (np. karkówka, łopatka)
  • 3 jajka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 25 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • mięso i cebulę zmielić razem w maszynce 
  • do zmielonego mięsa dodać jajka, starty ser i przyprawy
  • wszystko razem wymieszać - ważne by mieszać dość długo, żeby masa dobrze się napowietrzyła, wtedy pieczeń będzie pulchna, nie zbita
  • przełożyć masę mięsną do foremki wysmarowanej tłuszczem
  • piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę


Gotowe :-)



Tak prezentuje się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-)



Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-)  paleo bułki, które zawsze się udają


Zapraszam do wypróbowania :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)