poniedziałek, 24 lipca 2017

Bezglutenowe i low carb - placki z cukinii



Placki ziemniaczane, pachnące, chrupiące -  ulubiona potrawa z dzieciństwa. Jednak będąc na diecie low carb niestety musiałam (czy też chciałam) z nich zrezygnować.  Niskowęglowodanowe placki z cukinii, bez mąki, glutenu i innych zbędnych dodatków idealnie je zastępują. Placuszki z tego przepisu są chrupiące, pachnące, idealne zarówno na ciepło jak i zimno.


Bezglutenowe placki z cukinii - low carb


Keto placki z cukinii




Składniki:


  • ok. 350 gram cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 50 gram łupin babki jajowatej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Wykonanie:


  • Cukinie obrać i usunąć twarde pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinii nie musimy odciskać z wody, ponieważ łupina babki znakomicie wciąga wilgoć.
  • cebulę drobniutko pokroić (lub zetrzeć). Ja posiekałam ją w blenderze ;-) 
  • Do startej cukinii dodać jajka, cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
  • Na koniec dodać babkę i odstawić na kilka minut. Masa zrobi się dość zwarta, gdyż babka wciąga wilgoć. Gdyby okazało się, że jest za gęsta po prostu dodajcie nieco wody. Masa powinna przypominać tę na placki ziemniaczane.
  • Placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony do zrumienienia.


Placki podajemy z sosem czosnkowym lub innym  według upodobań. 

Przepis na idealny sos czosnkowy do placków z cukinii :-)

Składniki:

  • 150 gram gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu (ja używam kieleckiego)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą. Wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać całość. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Sos jest przepyszny, idealnie nadaje się do tychże placków a także dań z grilla czy pizzy. 

Polecam :-)




Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Durszlak.

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)