środa, 14 czerwca 2017

Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb

Potrawy w stylu low carb ostatnio coraz częściej goszczą na naszym stole. Smakują zarówno nam dorosłym jak i dzieciakom, a że przy okazji sprzyjają figurze :-) - taki efekt uboczny.

Przepisów szukam wszędzie, nie zawsze mi odpowiadają, czasem są zbyt skomplikowane lub jak ja to nazywam "wydziwione". Ten przepis to moja modyfikacja pomysłu Zuzki Light.


Mięsne kulki na sposób włoski


Kulki z mięsa i sera, bezglutenowe




Składniki (na około 30 kuleczek)

  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe lub jeszcze lepiej wołowe)
  • 200 g tartego parmezanu
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 serek śmietankowy bez dodatków (np. bieluch)
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1,5 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.  Ma patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Zdejmij z ognia i ostudź.
  2. W międzyczasie wymieszaj za pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan.
  3. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki ok 25 minut.


Podczas pieczenia ze środka wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików,

Pycha.


Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów.




A tak gotowe do zjedzenia :-)





Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką.

Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)