piątek, 2 czerwca 2017

Bezglutenowe naleśniki bez mąki i cukru, low - carb


Przepisów na naleśniki bezglutenowe w sieci jest dużo. Jednak jak wszystkie tego typu potrawy zawierają one bardzo dużo węglowodanów. Naleśniki bez mąki do tej pory mi nie wychodziły. Wiele prób, bardziej lub mniej udanych, żadna do końca mnie nie zadowoliła. Aż to teraz. Po wielu modyfikacjach wyszły przepiękne i smaczne :-)

Zapraszam.

Bezglutenowe naleśniki bez mąki i cukru, low - carb



Naleśniki idealnie wpisują się w dietę bezglutenową i niskowęglowodanową. Jeśli dodacie śmietany 36% albo śmietanki kokosowej - również ketogeniczną :-)



Składniki (na 4 naleśniki):

  • 6 jajek
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% (zamiennie - kokosowej lub śmietany tłustej 36%)
  • 2 łyżki mąki migdałowej (nie płaskie i nie kopiate, takie średnie :-)
  • erytrytol ewentualnie do dosłodzenia

Wykonanie

Banalne - wszystkie składniki zmiksować.

Masa będzie rzadsza niż na standardowe naleśniki ale nie zrażajcie się. Dzięki dużej ilości jajek ładnie się ścina, nie trzeba jej zagęszczać.

Uwaga: nie odwracajcie zbyt szybko, bo się porwą. Trzeba poczekać cierpliwie aż góra nie będzie mokra.






Można podawać z serem - u mnie wersja oczywiście słodzona erytrytolem, lub z dowolnym dżemem ale raczej polecam te ze 100% owoców.

Naleśniki są bardzo sycące, dla mnie porcja półtora naleśnika to max :-), tak więc podane składniki wystarczą na 2 osoby.

Pycha :-)

jeżeli podoba Wam się przepis zachęcam do pozostawienia śladu w postaci komentarza i udostępnienia go dalej :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)