czwartek, 11 maja 2017

Awokado faszerowane szynką i jajkiem

Nadziewamy wszystko - pomidory, cukinię, paprykę. Ale faszerowane awokado to coś zupełnie innego. Smaczne, egzotyczne, zdrowe a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu.
Wersja przedstawiona poniżej jest wręcz idealna na śniadanie.

Zapraszam więc na jeden z moich ulubionych przepisów.


Awokado faszerowane szynką i jajkiem

Avocado faszerowane zapiekane z jajkiem


Składniki:

1awokado
2 plastry szynki
2 jajka
sól
pieprz
chili lub czosnek opcjonalnie
koperek (świeży lub mrożony)



Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180-190 stopni

Awokado przekrój, usuń pestkę. Jeśli dziura pozostała po wyjęciu pestki wydaje ci się mała, powiększ ją do rozmiarów, w którym zmieści się wbite jajko. Resztę miąższu możesz wykorzystać jako dodatek z warzywami (ja po prostu zjadłam prosto z łyżeczki :-)

Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki włóż plasterek szynki. Wbij jajko, tylko ostrożnie żeby białko się nie wylało. Posól, popieprz do smaku.

Avocado nadziewane, zapiekane pieczone
Awokado przygotowane do pieczenia



Ostrożnie umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp chili lub czosnkiem, jeśli lubisz i posiekanym koperkiem (ja miałam mrożony).


Tuż po wyjęciu z piekarnika


I gotowe danie :-)





Rewelacyjnie smaczne, sycące, zdrowe i szybkie.


Jeśli spodobał się Wam przepis udostępniajcie :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)