środa, 26 kwietnia 2017

Zoodles czyli spagetti z cukinii z bazyliowym pesto

Od dłuższego już czasu ze względu na swoją dietę nie jadam tradycyjnych makaronów. Zastanawiałam się czym można je zastąpić bo jednak spaghetti zawsze było moją ulubioną potrawą :-) Na szczęście moda na warzywne makarony zawitała i do nas.  Można je kupić gotowe ale oczywiście najlepiej wykonać samemu.

Zoodles czyli spaghetti z cukinii


Wykonanie samego warzywnego spaghetti jest bardzo proste. Najlepiej i najtaniej wykorzystać do tego obieraczkę typu julienne (koszt ok. 10 zł). Są też specjalnie do tego przeznaczone spiralne tarki tzw. spiralizery ale one są dużo droższe (ponad 100 zł, te lepsze nawet ponad 200 zł).

Początkowo próbowałam ciąć cukinie na paseczki ale wychodzą wtedy grube kluchy a nie spaghetti :-)

Składniki do przygotowania zoodles z pesto:

  • 2 małe cukinie (albo 1 duża)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 5 łyżek bazyliowego pesto (najlepiej samodzielnie przygotowane ale może być również gotowe)
  • 3 łyżki tartego sera mozarella
  • pomidorki koktajlowe
  • listki bazylii do ozdoby
  • opcjonalnie - oregano do posypania

Wykonanie:


  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Przygotowujemy spaghetti z cukinii za pomocą obieraczki do julienne


  • Podsmażamy czosnek i cebulę na oliwie ok 3 do 5 minut, mieszając żeby się czosnek nie przypalił, bo nabierze goryczki
  • dokładamy makaron z cukinii, pesto i chili i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy a jeśli cukinia wypuści za dużo wody to można nieco zwiększyć temperaturę, żeby odparować. Całość smażymy ok 5 minut.
  • Pod koniec smażenia posypujemy tartą mozarellą, przykrywamy do roztopienia sera.



    Gotowe spaghetti wykładamy na talerz, ozdabiamy pomidorkami i listkami świeżej bazylii.



Podoba Ci się przepis? Podziel się komentarzem lub udostępnij :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)