wtorek, 4 kwietnia 2017

Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki i sera



Zainspirowana pomysłem Oli z Ola La Lchf przedstawiam własną wersję przepisu na szybką, łatwą i pożywną potrawę :-)

Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki szparagowej i sera mozzarella


Zapiekanka z mięsa, fasolki szparagowej i sera mozarella




Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki lub karkówki. Dobrze smakuje również połączenie wołowiny i wieprzowiny
  • opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ja dałam po połowie żółtej i zielonej :-)
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 400 g sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie inne przyprawy i dodatki wedle gustu (np. oregano i suszone pomidory, jeśli chcemy zapiekankę w stylu włoskim)

Wykonanie:


Zapiekanka z mięsa i sera


Do mielonego mięsa dodać wyciśnięty czosnek lub czosnek granulowany, sól, pieprz i wyrobić masę.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać mięso i krótko podsmażyć wszystko razem.

W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser mozzarella.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z cebulą, posypać całość ziołami. Na mięso wyłożyć połowę startego sera, na to fasolkę szparagową i kolejną warstwę sera. Całość posypać znowu ziołami.

Całość zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut


Zapiekanka świetnie smakuje jako samodzielne danie, można ją podać również np. z sosem pomidorowym.


A tak prezentuje się moja gotowa zapiekanka :-) Prawda, że wygląda smakowicie? :-)



Jeżeli spodobał wam się przepis zapraszam do udostępniania i komentowania :-)

Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)