środa, 12 kwietnia 2017

Szybka Paleo tarta z owocami i migdałami

Na pewno zorientowaliście się, że jestem pasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj  klik. Ponieważ święta za pasem a w spiżarni znalazłam 2 przejrzałe banany postanowiłam upiec szybki bezglutenowy placek z tego co akurat miałam. Zapraszam więc na kolejny przepis na bezglutenowe i bezzbożowe ciasto paleo :-)


Paleo tarta z płatkami migdałowymi i owocami






Ciasto najlepiej upiec w płaskiej formie do tarty, np. silikonowej - dobrze z niej wyciągnąć gotowy wypiek :-)

Składniki:


  • 6 jajek
  • 2 dojrzałe banany (mogą być nawet przejrzałe)
  • 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego i schłodzonego
  • 3 łyżki maki kokosowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pokruszone płatki migdałowe (tak na oko 2 garstki)
  • dowolne owoce (ja wykorzystałam mrożone truskawki)

Wykonanie:


Nagrzej piekarnik do 165 stopni.  Jajka zmiksuj z olejem kokosowym i bananami. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kokosową i wymieszaj wszystko razem. Na sam koniec dodaj płatki migdałowe i siemię lniane.

Przełóż ciasto do formy i ozdób wierzch owocami i płatkami.

Piecz około 45 minut.

Ciasto jest niezbyt słodkie bo nie ma w nim cukru. Jeżeli chcesz można dosłodzić np. erytrytolem.

Ta bezglutenowa tarta idealnie nadaje się do kawy :-)




kokosowe ciasto dietetyczne


Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest lekkie, dietetyczne a truskawki przywodzą wspomnienia lata :-)

Zapraszam do udostępniania przepisu i komentowania

Marta







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)