Wreszcie udało się zrobić takie, z których jestem naprawdę zadowolona :-) Miękkie, puszyste, pulchne. Wyczuwalny smak bananów i kokosa. Co ważne, placuszki są bezglutenowe, bez zbóż i dodatku cukru.
Proteinowe fit placuszki kokosowo - bananowe
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub śmietanki kokosowej (może być tez kefir)
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 miarka (ok. 15 gram) odżywki białkowej naturalnej
- łyżka oleju kokosowego roztopionego - do ciasta
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 banany
- maliny lub inne owoce
- olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Jajka zmiksować z bananami, jogurtem (lub śmietanką). Cały czas miksując dodawać odżywkę, proszek do pieczenia i po łyżce mąkę kokosową. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać mikserem. Masa ma przypominać zwykłe ciasto na racuszki. Gdyby była za gęsta po prostu dodajcie jeszcze 1 jajko lub więcej śmietanki.
Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby nie przypalić, nie rozgrzewajcie patelni zbyt mocno.
Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-)
Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-)
A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-)
Podoba się wam przepis?
Zapraszam do podzielenia się komentarzem i udostępniania :-)
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad :-)