piątek, 21 kwietnia 2017

Proteinowe fit placuszki kokosowo bananowe z malinami

Racuchy to moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Pachnące, słodkie i sycące. Jednak będąc na diecie bezglutenowej stworzenie racuchów jakie pamiętam okazało się naprawdę trudne. Prób było wiele, mniej lub bardziej udanych.
Wreszcie udało się zrobić takie, z których jestem naprawdę zadowolona :-) Miękkie, puszyste, pulchne. Wyczuwalny smak bananów i kokosa. Co ważne, placuszki są bezglutenowe, bez zbóż i dodatku cukru.


Proteinowe fit placuszki kokosowo - bananowe






Składniki:


  • 3 jajka
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub śmietanki kokosowej (może być tez kefir)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 miarka (ok. 15 gram) odżywki białkowej naturalnej
  • łyżka oleju kokosowego roztopionego - do ciasta
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • maliny lub inne owoce
  • olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia

Wykonanie:


Jajka zmiksować z bananami, jogurtem (lub śmietanką). Cały czas miksując dodawać odżywkę, proszek do pieczenia i po łyżce mąkę kokosową. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać mikserem.  Masa ma przypominać zwykłe ciasto na racuszki. Gdyby była za gęsta po prostu dodajcie jeszcze 1 jajko lub więcej śmietanki.
Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby nie przypalić, nie rozgrzewajcie patelni zbyt mocno.
Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-)

Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-)

A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-)



Podoba się wam przepis?

Zapraszam do podzielenia się komentarzem i udostępniania :-)

Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)