wtorek, 11 kwietnia 2017

Bezglutenowy biszkopt kokosowy z malinami i masą wiórkową


Ponieważ nadchodzą Święta Wielkanocne nawet paleowcy, ketonowcy i bezglutenowcy chcą czegoś słodkiego. Polecam więc mój kolejny, sprawdzony wielokrotnie przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem kakao.

Kokosowy biszkopt z wiórkami, malinami i galaretką

Placek z mąki kokosowej bezglutenowy paleo

Składniki:


biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego

warstwy:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (opcjonalnie zwykłej śmietany) 
  • 2 bezcukrowe galaretki
  • erytrytol - opcjonalnie do dosłodzenia masy wiórkowej i galaretki
  • maliny (lub inne owoce do ozdoby i smaku :-)
  • olej kokosowy lub masło do wysmarowania blachy

Wykonanie:


Biszkopt kokosowy:

Nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Ważne, bo biszkopt nie powinien czekać w blaszce.

Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i powoli żółtka stale ubijając na wolnych obrotach. Dodawać proszek do pieczenia i po łyżce mąkę i kakao, mieszając delikatnie łyżką - już z mąką nie ubijać. Na końcu dodajemy olej.

Biszkopt przekładamy na wysmarowana blaszkę i od razu wkładamy do piekarnika.

Mąka kokosowa bardzo chłonie wilgoć więc nie stresujcie się, że biszkopt nieco opada. Nie będzie bardzo wysoki ale rośnie za to idealnie równo.


Masa wiórkowa:

Wiórka kokosowe mieszamy ze śmietanką i erytrytolem. Wstawiamy do lodówki aż zgęstnieje.





Kolejność warstw:

  1. Biszkopt
  2. Masa wiórkowa
  3. Owoce
  4. Galaretka


A tak wygląda gotowy kokosowy biszkopt z malinami i masą z wiórek




Biszkopt z mąki kokosowej bezglutenowy






Zachęcam do wypróbowania. biszkopt jest lekki, bardzo smaczny i można sobie na niego pozwolić bez wyrzutów sumienia :-)

Jeżeli podoba się Wam przepis zapraszam do komentowania i udostępniania :-)

Marta 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)