poniedziałek, 27 marca 2017

Świąteczny bezglutenowy sernik bez zbóż i cukru - low carb

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-)

Świąteczny sernik bez zbóż i cukru

Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia.


Wielkanocny sernik, dietetyczny, bez cukru i glutenu


Składniki na małą tortownicę:


Spód:

  • 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej)
  • 50 gram mąki orzechowej
  • 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte)
  • 80 gram masła lub oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie

Masa serowa:

  • 600 gram twarogu, może być mielony z wiaderka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki erytrytolu (nie martwimy się, erytrytol ma 0 kalorii :-). O właściwościach erytrytolu pisałam w tym wpisie klik
  • 2 łyżki mąki kokosowej do zagęszczenia
  • 1/2 kostki masła (lub 100 gram oleju kokosowego zamiennie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy.

Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60-70 minut. Czas pieczenia pod koniec kontrolujemy, żeby się nam sernik zbytnio nie przypiekł.

Sernik kroimy po ostygnięciu.

A oto jak prezentuje się mój sernik po upieczeniu :-)


Wielkanocny sernik, dietetyczny, bez cukru i glutenu

Wielkanocny sernik, dietetyczny, bez cukru i glutenu


Sernik z tego przepisu jest przeze mnie wypróbowany, w różnych wersjach- i z masłem i z olejem kokosowym. W obu jest bardzo smaczny, w wersji z olejem kokosowym wyraźnie czuć aromat kokosu :-)

Sernik nie może się nie udać :-)

Polecam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)