piątek, 10 marca 2017

Bezglutenowy wrap z siemienia lnianego z mikrofali

Bezglutenowy wrap z siemienia lnianego- zmodyfikowany nieco przepis Davisa

Wrap z siemienia lnianego, bezglutenowy i bezpszenny jest zaskakująco smaczny. Wykonanie jest bardzo szybkie - dosłownie 5 minut. Przepis ten wypróbowałam już kilkukrotnie, zarówno w wersji oryginalnej jak i nieco zmodyfikowanej. Udaje się zawsze ale nie spodziewajmy się że będzie sprężysty jak meksykańskie tortille :-) Jego podstawowym składnikiem jest siemię lniane.

Bezglutenowy wrap z siemienia lnianego - zgodny z dietą Davisa



























Siemię Lniane


W swoich przepisach dr Davis bardzo często używa mielonego złocistego siemienia lnianego. nazwy handlowe są różne - ja na potrzeby poniższego przepisu kupiłam "Len złoty mielony" :-)

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane to inaczej nasiona lnu zwyczajnego. należą do tzw. "Superfoods" czyli żywności nadzwyczajnej. Superfoods to produkty zawierające ogromne ilości składników odżywczych, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz protein. Są niesamowicie odżywcze i potrafią wyraźnie poprawić kondycję i wydolność organizmu.

Siemię obfituje w korzystne dla organizmu kwasy omega-3, błonnik, minerały i witaminy (w tym witaminę E- witaminę młodości)

Składniki wrapu (wersja oryginalna):

Na 1 porcję

  • 3 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta soli morskiej lub selerowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego, podgrzanego+ niewielka ilość do posmarowania patelni (talerza)
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 1 duże jajko

bezglutenowy wrap jest prosty w przygotowaniu

Wykonanie:

W misce wymieszać siemię lniane, proszek, paprykę, cebulę oraz sól. Dodać łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Wbić jajko, wlać wodę i dokładnie wymieszać - można małą rózgą ale spokojnie da się łyżką. Masa jest dość gęsta, nie wylewa się, trzeba ją więc rozprowadzić na talerzu, foremce do tarty lub patelni do naleśników łyżką. Jeżeli przygotowujemy wrap w mikrofali, co polecam, trzeba pamiętać, żeby patelnia się do tego nadawała :-)

Ja robię w żaroodpornym okrągłym naczyniu, takim jak do tarty.

wrap - masę rozsmarowujem łyżką


Najlepiej i najszybciej przygotować w mikrofali  2-3 min na najwyższej mocy. Ja gotuję 2,5 min na mocy 1000W (przy 3 minutach wrap był zbyt łamliwy, 2,5 jest wystarczające). Wrap bez problemu odchodzi z foremki- wystarczy podważyć łopatką do naleśników.

Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-)

wrap w dwóch wersjach


Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi.  W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata. Polecam posmarować wrap w środku majonezem. Po zawinięciu dodatków daję  na wierzch ser żółty i podgrzewam jeszcze raz w mikrofali żeby ser się rozpuścił :-) taki zdrowy fast food :-) Ale oczywiście nie jest to konieczne.

Uwaga: wrap najlepiej złożyć po prostu na pół, przy próbie zawinięcia łamie się

A tak wygląda gotowy wrap. Zapewniam, że danie jest bardzo sycące.


wrap z mikrofali z szynką pomidorami i sałatą


Modyfikacje:

  • zamiast wody podanej w przepisie można dać dowolny sok warzywny np. szpinakowy
  • jeżeli nie masz lub nie lubisz oleju kokosowego, spokojnie właściwie każdy inny się sprawdzi- próbowałam już z oliwą z oliwek i olejem z awokado i obie wersje były smaczne
  • jeżeli nie lubisz przypraw podanych w przepisie nie dawaj ich, lub zamień na inne
  • zamiast soli morskiej można dać zwykłą, można też w ogóle z niej zrezygnować (kiedyś  zapomniałam dodać i tez był smaczny :-)

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis. Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwy i praktycznie nie da się zepsuć, udaje się nawet nie mającym z kuchnią wiele wspólnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie ma zdjęć wrapu :( Ale brzmi to bardzo ciekawie :D Szczególnie, że nie mam piekarnika, a mikrofalę, więc to przepis w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikola, wersja w mikrofali jest nawet lepsza.
      Zdjęcia wstawię tylko muszę zrobić w dobrej jakości :-)

      Usuń
  4. z siemieniem nigdy nie było mi po drodze, ale może w takiej postaci spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie lubię typowego siemieniowego "gluta" :-) W tym przepisie nie ma mowy o czymś takim, jest raczej jak tortilla albo burito- co kto woli :-)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad :-)