piątek, 17 marca 2017

Moringa Oleifera - cudowne drzewo

Cudowne drzewo - Miracle Tree czyli Moringa Oleifera



9 faktów o  Cudownym Drzewie czyli  wszystko o Moringa Oleifera

Jeżeli jakakolwiek roślina na świecie ma w nazwie słowo "cudowna" (miracle) to musimy koniecznie zwrócić na nią uwagę.

Moringa oleifera jest z pewnością jedną z takich roślin. Spotyka się różne jej nazwy: "Miracle Tree" , "Tree of Life" (czyli drzewo życia), drzewo chrzanowe.
Pochodzi z Indii, gdzie uprawiano ją na zboczach Himalajów ale była uprawiana również przez starożytnych Egipcjan i Greków. ma nawet swoje specjalne miejsce w medycynie ajuwedyjskiej. Obecnie Moringa występuje w Afryce, Azji, Oceanii i Ameryce Południowej, gdzie znana jest czasem pod innymi lokalnymi nazwami.


Obecnie Moringa jest ceniona jako remedium na wiele chorób. Status tego drzewa jako lekarstwa na wszystko w krajach gdzie drzewo to występuje ona naturalnie, leczy się nią cukrzycę, braki witaminy A,  nawet HIV/AIDS.

Nie bez powodów Moringę nazywa się cudownym drzewem. Liście i miękkie zielone łodyżki mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antygrzybiczne. Zawierają ponad 46 przeciwutleniaczy i 36 składników przeciwzapalnych. Liście zawierają również między innymi witaminę A, B1, B2, B3, C, D, wapno, sód, potas ,żelazo, fosfor, miedź, chrom, mangan, cynk, białko i błonnik. Ponadto Moringa zawiera 18 aminokwasów włączając w to 8 aminokwasów endogennych.

Właściwości zdrowotne Moringi:


  1. Moringa wzmacnia system odpornościowy - przeprowadzone badania potwierdzają że nawet małe dawki substancji powodują znaczący wzrost immunoglobuliny w surowicy krwi.  Link PubMed
  2. Redukuje stany zapalne w organizmie. Zawiera dużą ilość składników minerałów znanych z silnego działania przeciwzapalnego m.in. beta-sitosterol
  3. Ma właściwości przeciwcukrzycowe. Badania wykazały, że odpowiedź insulinowa w posiłkach wysokowęglowodanowych była zdecydowanie niższa gdy do posiłku dodamy moringę  Link
  4. Pomaga w problemach trawiennych
  5. Ma właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne ze względu na obecność taniny, flawonoidów oraz saponin
  6. Poprawia nastrój - ze względu na zawartość aminokwasu pod nazwą tryptofan, który przekształca się w poprawiającą nastrój serotoninę
  7. Zwalcza oznaki starzenia - wyjątkowa zawartość antyoksydantów m.in. witaminy C, polifenole i karotenoidów znanych z działania antystarzeniowego
  8. Jest bogata w proteiny, witaminy i minerały. Zawiera witaminę A (beta – karoten), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), C (kwas askorbinowy), D (cholekalcyferol), E (tokoferol) oraz witaminę K. Dlatego właśnie, każda porcja proszku z liści Moringi, dodana do naszego posiłku, to niezwykły zastrzyk witamin i minerałów, niespotykanych praktycznie w innych warzywach czy owocach.
  9. Obniża poziom cholesterolu

Jak używać Moringę





Wszystkie części Moringi olejodajnej są jadalne, ale nie zaleca się jedzenia korzenia, którego smak jest podobny do chrzanu i w niektórych kulturach jest jadany. Zawiera on jednak trujące neurotoksyny. Gdy strąki są jeszcze zielone i przypominają szparagi możemy je jeść gotowane.
Liście Moringi w smaku przypominają szpinak, możemy je jeść na surowo, gotowane lub przygotować z nich herbatę ziołową. Liście również można ususzyć i zmielić.
Sproszkowane liście Moringi, uznawane są za najbardziej odżywczy dodatek, stosowany do właściwie każdego rodzaju żywności. Aby uzyskać 1kg proszku, potrzeba aż 4kg świeżych liści. W krajach azjatyckich uchodzi za podstawowy składnik codziennej diety. 



Trzeba mieć na uwadze, że proszek smakuje podobnie jak inne "zielone" proszki więc najlepiej zacząć dodając małe dawki do dań i smoothies. Z reguły dawka dzienna to 1 łyżeczka. To powinno wystarczyć by wzmocnić i odżywić nasz organizm. Proszek można już kupić w Polsce przez internet.



Zapraszam do komentowania

Marta





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad :-)